Duokoop: wel het huis, niet de grond


Lijkt jouw droomhuis buiten bereik? Als jouw budget te klein is, dan kan duokoop een oplossing bieden. Daarbij word je eigenaar van de woning, maar niet van de grond waarop de woning staat. Je huurt de grond en koopt het huis, waardoor je maandlasten lager zijn. Deze constructie maakt het dus mogelijk om een woning te kopen die eigenlijk niet binnen de mogelijkheden lag. 


In de huidige tijd is het enorm lastig om nog betaalbare woningen te kunnen kopen. Vanwege het enorme tekort aan huizen en daardoor de grote vraag lopen de huizenprijzen vaak erg op en is het voor veel mensen niet meer mogelijk  om een huis te kunnen kopen.

Vaak wordt er voor starters gekeken naar een belastingschenking van de ouders of kan soms een starterslening uitkomst bieden.

Een andere mooie oplossing kan de Duokoop constructie zijn. Met deze constructie koop je in feite de “stenen” en koopt een pensioenfonds de grond. Vervolgens ga jij deze grond huren van het pensioenfonds. Omdat de grond niet gefinancierd hoeft te worden heb je dus een lagere hypotheek nodig. Uiteraard wordt er zorgvuldig gekeken of het totaal van de maandelijkse hypotheeklasten en de huur van de grond binnen jouw budget passen.

De financiering van een huis of appartement met Duokoop kan alleen met NHG worden gedaan. De Nationale Hypotheek Garantie biedt jou en de bank een grote mate van veiligheid en de goedkoopste rente. Doordat de grond niet hoeft te worden gekocht is een lagere maandlast haalbaar en in heel veel gevallen kun je daardoor een huis kopen wat nu wel binnen de mogelijkheden ligt.

De voordelen van duokoop in het kort: 

  • Je betrekt een huis dat duurder is dan je aanvankelijk kon betalen; 
  • Indien zo afgesproken, kun je na verloop van tijd alsnog de grond kopen; 
  • Je hebt tijdens een groot deel van de looptijd lagere netto woonlasten; 
  • Veel niet-gemeentelijke erfpachtconstructies (die lijken op duokoop) worden niet door de bank geaccepteerd, duokoop wel. 

Een rekenvoorbeeld:

Een (gezamenlijk) inkomen ligt op € 50.000. Met een “normale “aankoop en een rentevaste periode van 20 jaar mag je €237.558 lenen. De maandlasten komen dan uit op €833 bruto per maand. Met Duokoop is een woning haalbaar van €265.000. Dus meer woning voor dezelfde maandlast.


Benieuwd wat dit voor jou betekent? Duokoop is niet voor iedereen de beste oplossing, maar het biedt zeker kansen. WIM is duokoop specialist en adviseert je graag over de mogelijkheden.

Laatste nieuws

Meer weten of geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Vul het formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.

WIM Hypotheken

Falconstraat 15, 1448 WL Purmerend
T: 085-0656871
E: info@wimhypotheken.nl