Wat is een Starter?

Een starter op de woningmarkt is iemand die voor het eerst een huis koopt en nog nooit met een hypotheek te maken heeft gehad. Als starter komt er veel op je af. Naast de keuzes die je maakt in de aankoop van het perfecte huis, maak je de keuze voor de perfecte hypotheek. Waar begin je? Waar moet je op letten? Wat betekenen de termen? Welke hypotheek past bij jou?

Dit is waar Wim Hypotheken om de hoek komt kijken! Wim Hypotheken helpt jou als starter bij het afsluiten van de perfecte hypotheek. Wist je bijvoorbeeld dat je als starter met een lineaire of annuïtaire hypotheek recht hebt op hypotheekrenteaftrek? Ook jij kunt recht hebben op een Starterslening!

Wat is een starterslening?

Om starters te helpen een huis te kopen, is door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVNG) de Starterslening in het leven geroepen. Voor jou als starter betekent dit dat wanneer jouw maximale te lenen hypotheekbedrag ontoereikend is om een woning aan te kopen, de Starterslening zorgt voor een financiële overbrugging. De Starterslening zorgt hiermee voor een aanvulling op de reguliere hypotheek van je eerste koophuis en ‘dicht’ het gat tussen je maximale hypotheek en de prijs van je woning. Sinds 1 januari 2017 is overigens de combinatielening aan de Starterslening toegevoegd; hieruit wordt de verplichte aflossing betaald. Door deze regeling kun je deze aflossing, net zoals de aflossing van je reguliere hypotheek, meenemen in je hypotheekrenteaftrek. Dat is mooi meegenomen!

Voorwaarden van de Starterslening

Om voor een Starterslening in aanmerking te komen is er een aantal voorwaarden opgesteld waaraan je moet voldoen. Gemeenten mogen deze voorwaarden gedeeltelijk zelf opstellen, waardoor ze per gemeente kunnen verschillen. Zo bepaalt de gemeente onder andere de maximale hoofdsom van de Starterslening. Let op: niet alle gemeenten bieden de Starterslening aan. Informeer daarom bij jouw gemeente of ze de Starterslening aanbieden en wat de voorwaarden zijn.
Houd bij een Starterslening rekening met het volgende:

 • De maximale Starterslening ligt rond 20 procent van de verwervingskosten van de woning.
 • Het maximale bedrag ligt gemiddeld rond de 30.000 Euro. Dit bedrag kan per gemeente verschillen.

Tip: Bekijk of jouw gemeente de Starterslening aanbiedt en bereken het bedrag dat je kunt lenen op de website van SVN.

Wat zijn de kenmerken van een Starterslening?

 • Je hebt nog niet eerder een eigen woning gekocht en je gaat zelf in de woning wonen.
 • De rente van de ‘gewone’ hypotheek moet minimaal 10 jaar vast staan.
 • De Starterslening is een tweede hypotheek, je betaalt dus dubbele notariskosten.
 • Over beide leningen is de Nationale Hypotheek Garantie verplicht .
 • Je betaalt eenmalig borgtochtprovisie omdat je een hypotheek met NHG afsluit.
 • De kosten voor het afsluiten van de Starterslening bedragen €750, ongeacht de hoogte van de lening.
 • SVN houdt de afsluitkosten en de borgtochtprovisie in.
 • De rente voor de Starterslening staat 15 jaar vast.
 • Wanneer het om een nieuwbouwhuis gaat wordt de starterslening gestort in een bouwdepot en wordt deze als eerste aangesproken voor de termijnen.
 • De looptijd van een Starterslening is 30 jaar.

Hertoetsing van je Starterslening

Heb je een Starterslening, dan vinden er 4 hertoetsmomenten plaats: na 3, 6, 10 en 15 jaar. Tijdens deze momenten wordt er gecontroleerd of je nog steeds in aanmerking komt voor de Starterslening. Blijkt uit de hertoetsing dat je niet langer recht hebt op de lening, dan moet je gaan aflossen. Dit kan financiële gevolgen hebben. Wim Hypotheken helpt jou bij de hertoetsing van de lening en begeleidt jou bij de aanvraag van de Starterslening.

Wil je meer weten over de Starterslening?

Wil je meer informatie over de Starterslening? Vraag dan meer informatie aan bij jouw gemeente of neem contact op met Wim Hypotheken. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen jou goed begeleiden bij het aanvragen en regelen van de Starterslening. Maak een direct afspraak of stel je vraag via ons contactformulier.

 

Let op. Op dit moment is de starterslening in combinatie met duokoop alleen verkrijgbaar in Hoorn. Op korte termijn zal deze combinatie ook beschikbaar zijn in andere plaatsen.

Laatste nieuws

Meer weten of geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Vul het formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.

WIM Hypotheken

Falconstraat 15, 1448 WL Purmerend
T: 085-0656871
E: info@wimhypotheken.nl