Per 1 januari geen overdrachtsbelasting voor starters

Koop je voor het eerst een huis, ben je dus een starter , tussen de 18 en 35 jaar en is de koopsom niet hoger dan € 400.000,- ?  Dan hoef je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Normaal  bedraagt ​​de overdrachtsbelasting 2% van de totale koopsom. Het bedrag kan dus oplopen. Heb je bijvoorbeeld een woning van € 300.000 op het oog? Dan ben je straks € 6000 voordeliger uit.

De regeling moet ervoor zorgen dat jongeren weer een kans krijgen op de woningmarkt. Op dit moment komen veel starters er niet tussen. Dat komt omdat, met name in de grote steden, veel huizen worden opgekocht door beleggers. Daarom heeft het kabinet besloten dat mensen tussen de 18 en 35 jaar die een huis willen kopen, geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, wanneer de koopsom dus maximaal € 400.000.-- is 

Niet 1 maar 2 maatregelen

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters is niet de enige verbetering die ervoor zorgt dat jongeren meer kansen moeten gaan krijgen op de woningmarkt. Het kabinet pakt ook nog eens de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers aan. In plaats van 2% gaan zij straks 8% van de koopsom afdragen. Deze oplossing moet het kopen van een tweede huis minder aantrekkelijk maken. Koop je een tweede huis waarin je niet zelf gaat wonen? Dan betaal je straks dus 8% overdrachtsbelasting. Ook de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden gaat omhoog, van 6% naar 8%.

De motivatie van het kabinet

'Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen', zei politicus Gert-Jan Segers vorig jaar. 'Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.' Om deze ontwikkeling tegen te gaan zijn de nieuwe maatregelen bedacht. Deze zijn ingegaan op 1 januari 2021.

Heb je vragen over de overdrachtsbelasting of over jouw mogelijkheden op de woningmarkt? Neem dan contact op met Wim en laat je adviseren. 

 

Per 1 januari geen overdrachtsbelasting voor starters

Meer weten of geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Vul het formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.

WIM Hypotheken

Falconstraat 15, 1448 WL Purmerend
T: 085-0656871
E: info@wimhypotheken.nl