Per 1 januari geen overdrachtsbelasting voor starters

Koop je voor het eerst een huis en ben je dus een starter op de woningmarkt? Dan hoef je per 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Op dot moment bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de totale koopsom. Het bedrag kan dus behoorlijk oplopen. Heb je bijvoorbeeld een woning van 300.000 euro op het oog? Dan ben je straks 6000 euro voordeliger uit.

De maatregel moet ervoor zorgen dat jongeren weer een kans krijgen op de woningmarkt. Op dit moment komen veel starters er niet tussen. Dat komt onder andere doordat, met name in de grote steden, veel huizen worden opgekocht door beleggers. Daarom heeft het kabinet besloten dat mensen tussen de 18 en 35 jaar die een huis willen kopen, geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.

Niet 1 maar 2 maatregelen

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters is niet de enige maatregel die ervoor moet zorgen dat jongeren meer kansen krijgen op de woningmarkt. Het kabinet verhoogt ook nog eens de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers. In plaats van 2% gaan zij straks 8% van de koopsom afdragen. Deze maatregel moet het kopen van een tweede huis of meerdere huizen minder aantrekkelijk maken. Koop je een tweede huis waarin je niet zelf gaat wonen? Dan betaal je straks dus 8% overdrachtsbelasting, ook als je een woning voor een kind koopt bijvoorbeeld. Ook de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden gaat omhoog, van 6% naar 8%.

De motivatie van het kabinet

‘Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen’, zei politicus Gert-Jan Segers vorig jaar. ‘Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.’ Om deze ontwikkeling tegen te gaan zijn de nieuwe maatregelen bedacht. De aanpassingen gaan op 1 januari 2021 in.

Heb je vragen over de overdrachtsbelasting of over jouw mogelijkheden op de woningmarkt? Neem dan contact op met Wim en laat je adviseren. 

 

Per 1 januari geen overdrachtsbelasting voor starters

Meer weten of geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Vul het formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.

WIM Hypotheken

Falconstraat 15, 1448 WL Purmerend
T: 085-0656871
E: info@wimhypotheken.nl