Strengere NHG-voorwaarden voor oversluiters

Heb je op dit moment nog geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en ben je van plan om de NHG over te sluiten? Let er dan op dat de voorwaarden in 2021 scherper zijn dan voorheen. Waar je eerder de NHG kon oversluiten vanwege de rentekorting, is dat nu niet meer het geval. Daarentegen worden de voorwaarden voor senioren met een verschil in AOW-ingangsdatum juist verbeterd. Lees hieronder meer over de voorwaarden.

NHG voorwaarden

De NHG zal met de nieuwe voorwaarden de verbetering van de individuele klantsituatie aanscherpen en zich meer gaan richten op kwetsbare groepen en consumenten die zich verkeren in een kwetsbare situatie. Waar het dit jaar nog mogelijk is om een NHG over te sluiten tot en met de grens van 310.000 euro, komt de grens in 2021 tot 325.000 euro. Heb je energiebesparende maatregelen getroffen in jouw woning? Dan is het mogelijk om 6% meer te lenen met een NHG. De grens wordt dan getrokken op 344.500. Daarbij is het in 2021 alleen mogelijk om van niet-NHG naar NHG over te gaan als de NHG nodig is voor woningbehoud of als de aflossingsvrije hypotheek deels wordt omgezet naar een aflosvorm vrije hypotheek. De reden om de woning te verbeteren of te verduurzamen is ook mogelijk in 2021.

Voorwaarden NHG voor senioren versoepeld

In 2021 is het voor senioren mogelijk om onnodige drempels weg te halen. Voor hen kan het lastiger zijn om een hypotheek te krijgen, daarom is er per 2021 een werkelijke lastentoets toegestaan voor een tijdelijke tekortperiode. Senioren van 57 jaar en ouder kunnen dan meer lenen zodat zij wel een hypotheek kunnen afsluiten. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast, namelijk:

  • De rente op de hypotheek dient minimaal voor 20 jaar worden vastgezet;
  • De maandlasten dienen gelijk te blijven, of lager te worden dan de huidige lasten.

Voordelen afsluiten hypotheek met NHG

Er zijn een aantal voordelen om je hypotheek met NHG af te sluiten, namelijk:

  • Het waarborgfonds scheldt je restantschuld kwijt als je je huis moet verkopen. Dit voordeel geldt alleen als je er zelf geen schuld aan hebt;
  • Geldverstrekkers lopen minder risico met de NHG omdat de hypotheekrente lager ligt.

Meer over de Nationale Hypotheek Garantie

Wil je meer weten over de NHG? WIM beantwoordt graag al jouw vragen. Neem voor meer informatie contact op via 085 0656871 of mail naar info@wimhypotheken.nl.

Strengere NHG-voorwaarden voor oversluiters

Meer weten of geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Vul het formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.

WIM Hypotheken

Falconstraat 15, 1448 WL Purmerend
T: 085-0656871
E: info@wimhypotheken.nl