Overdrachtsbelasting voor beleggingspanden

Per januari 2021 vinden er grote veranderingen plaats als het gaat om de overdrachtsbelasting voor starters en beleggers. Waar starters geen overdrachtsbelasting meer betalen, worden beleggers aan de banden gelegd. Het huidige tarief voor kopers die de woning zelf niet gaan bewonen wordt verhoogd van 2% naar 8%. Een forse stijging.

Verandering overdrachtsbelasting

In 2020 wordt er nog 2% belasting betaalt over het vastgoed van een woning, en 6% als er geen sprake is van een woning. De overdrachtsbelasting wordt hierbij berekend over de koopprijs. In 2021 worden deze plannen volledig omgegooid. Met name de belegger wordt hiermee flink geraakt.  Het kabinet wil op deze manier voorkomen dat niet alle huizen worden opgekocht en particulieren meer kans krijgen op de woningmarkt.

Vastgoed beleggen in Nederland

De veranderingen in overdrachtsbelasting gelden alleen voor vastgoed in Nederland. Koop je bijvoorbeeld een woning voor de kinderen en verhuur je het pand aan hen? Dan geldt de nieuwe maatregel van 8% ook. Waar je eerst 2% betaalde, komt er nu 6% bij. Kopers van een tweede huis, beleggers en ondernemers betalen in 2021 allen het tarief van 8%. Helaas is de overdrachtsbelasting in 2021 net als in 2020 niet aftrekbaar.

Een voorbeeld

Als belegger koop je een beleggingspand van €400.000 + 8% overdrachtsbelasting. Dat betekent dat je de investering uitkomt op €432.000. Je betaalt dus €24.000 meer per januari 2021.

Wat je kunt doen als vastgoedbelegger

Nu de maatregelen nog niet zijn doorgevoerd is het voor te stellen dat je als belegger er nog voor wil zorgen dat de beleggingen zoveel mogelijk belast worden met het huidige tarief. Het is misschien slim om de notariële overdracht dit jaar nog plaats te laten vinden. Laat je goed adviseren en houd de situatie goed voor ogen.

Mogelijkheden woningmarkt

Ben je er nog niet helemaal uit hoe je hierop in kan spelen? WIM Hypotheken beantwoordt graag al jouw vragen. Neem contact op en laat je adviseren.

Overdrachtsbelasting voor beleggingspanden

Meer weten of geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Vul het formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.

WIM Hypotheken

Falconstraat 15, 1448 WL Purmerend
T: 085-0656871
E: info@wimhypotheken.nl